Część spożywcza
Sensas 3000 Lake Black 1KG |
35% |
LORPIO GRAND PRIX BREAM |
35% |
Sensas COPRAH MELASSE 1KG |
10% |
Sensas Epiceine |
10% |
Sensas ATRAKTOR BRASEM BELGE 300G |
5% |
WWW.LESZCZ.PL Melasa 1l |
5% |
Część mineralna
Ziemie / Gliny Glina Rzeczna Naturalna 2kg |
60% |
WWW.LESZCZ.PL Glina rozpraszająca 2kg |
30% |
WWW.LESZCZ.PL Glina rzeczna sucha 2kg |
10% |
Robaki
OPIS
Zalew Stare Miasto w okolicach Konina to łowienie leszczy. Nie są to kilkukilogramowe okazy, lecz ryby od 100g do kilograma, jednak można ich złowić nawet kilkanaście kilogramów i to również podczas zawodów. Daniel łowi tutaj bardzo często, dlatego doskonale zna zwyczaje tych ryb.
Ostatnio w doskonałym stylu wygrał sektor na zawodach Pucharu Wielkopolski łowiąc ponad 12kg leszczy.
Sierpień to okres, w którym leszcze żerują dość intensywnie, dlatego bez jakichkolwiek obaw możemy użyć dużej ilości zanęty spożywczej. Na sześć lirów gliny dajemy 3 litry namoczonej zanęty. Glina ma ogromne znaczenie w łowieniu leszczy. Musi trzymać zanętę i robaki przy dnie, a w przypadku zalewu Stare Miasto również nieco smużyć.
Smuga pobudza tutaj ryby do żerowania. Nasza mieszanka to 6kg gliny rzecznej, 3kg gliny rozpraszającej oraz 1kg czerwonej gliny rzecznej suchej, której zadaniem jest nadanie mieszance smugi.
Skład zanęty spożywczej to 0,75kg Sensas Lake, 0,75kg Lorpio Grand Prix Bream oraz 200g Coprah Melasa, 200g Epiceine i 100g Brasem Belge.
Do wody, którą namaczamy zanętę dolewamy 10ml melasy w płynie.
Lekko przemoczoną zanętę łączymy z gliną w proporcji 3 litry zanęty i 6 litry gliny. Dodajemy do tego 50ml jokersa i 50ml kastera. Oprócz tego podajemy 5-6 mniejszych kul (wielkość mandarynki) gliny poklejonej bentonitem, z dużą ilością jokersa i krojonej dendrobeny.