Konopie prażone są doskonałym dodatkiem na płocie, krąpie oraz inne ryby żerujące w toni.
Choć dodatek ten można kupić gotowy w sklepie, to o wiele lepiej zrobić to samemu, aby osiągnąć doskonały zapach i przede wszystkim świeżość. Bardzo dobrym pomysłem jest wykorzystanie w tym celu mikrofali. Pół kilograma konopi wsypujemy do głębokiego naczynia żaroodpornego. Następnie wkładamy do kuchenki i ustawiamy maksymalny poziom grzania oraz czas na 4 minuty Po tym czasie wyciągamy konopie i dokładnie mieszamy.
Jeśli tego nie zrobimy, konopie spalą się na środku, a boki pozostaną surowe. Prażenie powtarzamy 4 krotnie, odpowiednio skracając czas:
----------------
3 minuty, mieszamy,
1 minuta, mieszamy,
1 minuta, mieszamy,
1 minuta mieszamy.
----------------
Oznaką skończenia procesu jest dźwięk pierwszych pękających ziaren. Pozostaje tylko uprażone konopie zmielić.
Najlepiej użyć do tego celu młynka do kawy. Jeśli ziarno będzie się zbytnio kleić do młynka, można dosypać do ziaren trochę bułki tartej, lub zanęty.